Výdavky na potraviny a nealko nápoje rástli slovenským domácnostiam od roku 2010 najrýchlejšie spomedzi všetkých krajín Európskej únie. Kým v roku 2010 na ne Slováci dávali mesačne približne 17 % z celkových rodinných výdavkov, aktuálne je to podľa Európskeho štatistického úradu Eurostat vyše 18 %. Horšie je na tom už len Česko, ktorému narástli výdavky zo 14 % na takmer 16 %. Koronakríza však rast cien koncom roka mierne zastavila. Ceny potravín ovplyvňuje najmä úroda, ktorá je závislá od počasia. Pod vývoj cien potravín sa podpisujú aj náklady na prácu, ako sú príplatky za prácu v noci, cez víkend a cez sviatky, spracovanie surovín či prepravné a iné náklady. Ceny bravčového mäsa ovplyvnil africký mor ošípaných, ktorý zdecimoval farmy po celom svete a zvýšil dopyt po bravčovom mäse z Európy, pritom spotrebitelia rastúce ceny bravčoviny pociťujú už od roku 2019.
Zdroj: TASR