Na Slovensku sa začali prvé oberačky hrozna z odrody Iršaj Oliver, v predaji je už aj tohtoročný burčiak. Naplno sa oberačka hrozna a výroba burčiaku rozbehne v septembri, keď sa naplno začnú oberať odrody ako Veltlínske zelené, rizlingy a, samozrejme, neskôr Dunaj a Frankovka modrá. V utorok o tom informovali Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska, ktorý je členom SPPK. Kým vlani žiadali slovenskí vinári pre horúce počasie ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka o výnimku na predaj burčiaku už do 1. augusta, tento rok sa začala nová sezóna jeho výroby štandardne až od 15. augusta. Zväz vinohradníkov a vinárov očakáva v tomto roku vyššiu úrodu než posledné dva roky, ktoré boli až 30 % pod priemerom. Rovnako dúfajú, že tento ročník bude štandardný a podarí sa im vyrobiť okolo 30 až 32 miliónov litrov vína. SPPK vysvetlila, že burčiak môže byť označený týmto názvom len vtedy, ak je vyrobený výlučne z hrozna vypestovaného na Slovensku a zozbieraného v danom roku. Rovnako platí, že musí byť predávaný od augusta do konca decembra.
Zdroj: TASRZačali sa prvé oberačky hrozna, v predaji je už aj tohtoročný burčiak
20. 08. 2025 15:38 | Správy

Iveta Michalíková; Foto: TASR