Plytvanie potravinami

Plytvanie potravinami

Európania ročne vyhodia 90 miliónov ton potravín čo znamená, že každý jeden obyvateľ zahodí do koša priemerne 180 kíl odpadu z jedla. Podľa potravinárskej komory Slovenska existujú jednoduché spôsoby ako plytvanie obmedziť. Riešením môžu byť menšie nákupy a konzumovanie aj tovaru ktorému skončila minimálna trvanlivosť. Hlavný veterinárny lekár Jozef Bíreš však hovorí, že treba byť opatrný.

Podľa výsledkov prieskumu Európskej komisie sa na plytvaní potravinami podieľajú najviac domácnosti - a to 42 percent. Nasleduje spracovateľský priemysel s 38,  verejné stravovanie 14 a obchod  piatimi  percentami.  Riaditeľka potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová hovorí, že by ľudia mali so šetrením začínať už v obchode. Ďalší spôsob je správne určenie toho, či je potravina ešte v poriadku. Jednou kategóriou je napríklad mäso, alebo niektoré mliečne a iné výrobky, ktoré majú na obale napísané - spotrebujte do:  - to znamená, že je nevyhnutné ich spotrebovať do dátumu na obale. Konzumácia neskôr by mohla spôsobiť zdravotné problémy. Ďalšiu kategóriu tvoria tie, ktoré majú dátum minimálnej trvanlivosti. 

Hlavný veterinárny lekár Jozef Bíreš tvrdí, že plytvanie potravinami a prípadné použitie potravín po dátume minimálnej trvanlivosti riešiť treba. Konzumáciu takýchto potravín však odporučiť nemôže, pretože sa za zdravie ľudí v takom prípade nevie nikto zaručiť. Podľa neho by takéto potraviny mohli byť využité nepriamo ďalej, najmä ako krmivo pre zvieratá.

Zdroj: RTVS

Branislav Grman

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame